Optocht van de hamas scouting - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van maaikehh - WaarBenJij.nu Optocht van de hamas scouting - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van maaikehh - WaarBenJij.nu

Optocht van de hamas scouting

Blijf op de hoogte en volg

01 April 2006 | Nederland, Amsterdam

Hallo allemaal,

Gisteren was er in Ramallah een optocht van de scouting, en ik heb wel wat mooie foto’s gemaakt, dus die krijgen jullie te zien, maar dan moet er ook een berichtje bij.
Ik zat ’s ochtends thuis, te bedenken dat ik wat op de computer zou moeten gaan typen, en opeens hoorde ik auto’s langskomen met luidsprekers en gezang. Ik dacht dat er misschien wat aan de gang zou zijn, dus ik ben naar buiten gegaan, naar het centrum van de stad, en ja, daar waren ze in een voor auto’s afgesloten straat, voor deze gelegenheid netjes geveegd enzo, stoelen aan het klaarzetten. Er zouden wat toespraken gehouden worden, door mensen van hamas. Alles was groen namelijk, de kleur van de islam, dus hun kleur. Het zag er spannend uit. Ik kwam de fotografen tegen met wie ik een paar keer ben mee geweest. Zij zeiden dat er een optocht zou zijn, van de scouting van hamas. Dat ze een scoutingafdeling hebben hoorde ik ook voor het eerst. We liepen naar de grote moskee, want de optocht zou na de vrijdagmiddagdienst vanaf daar beginnen, naar het centrum toe. Het plein voor de moskee stond helemaal vol met mensen, die na de preek van de imam samen gingen bidden. Mooi gezicht. Ik voelde mij wel een beetje ongemakkelijk, als vrouw de biddende mannen fotograferen. Maar ja, ik stond met die twee andere fotografen, dus…..ik heb ook maar gewoon foto’s gemaakt.

Na het gebed gingen de scoutingkids zingend, trommelend, en met vlaggen zwaaiend naar het centrum toe. De toespraken begonnen ongeveer tegelijkertijd. Ik heb niet geluisterd, ik heb alleen wat slogans gezien, waar jullie niet blij van zullen worden, dus die laat ik maar achterwege. Een aantal ministers in het nieuwe kabinet zat er ook. Met een dikke camera in je hand mag je overal komen, dus dan kan je van dichtbij foto’s maken, leuk hoor.

De enige vrouwelijke minister in het kabinet was er ook. Ik vond het wel goed, een vrouwelijke minister, maar van een vriendin hier (zij werkt voor het kantoor van fatah, op de afdeling buitenlandse relaties) hoorde ik dat die vrouw op het ministerie van vrouwenzaken zit, en dat ze een master in Islamic law heeft. De mensen hier die geen hamas hebben gestemd, en misschien ook wel een deel van de wel hamas stemmers, zijn bang dat hamas de religie overal in wil laten doordringen. Die vriendin zei dat de hamas niet om politiek geeft, alleen maar om de islam. Dat het ze dus weinig zal uitmaken wat er politiek gezien gebeurt met het land, als de islam maar de boventoon voert.
Interessante gesprekken kan je hier hebben hoor.

Iets anders. Er zijn hier best veel mensen die denken dat Israël en Amerika erg blij zijn met de overwinning van hamas, dat zij dat misschien wel zo uitgedacht hebben, door het Palestijnse volk zo in een verdomhoekje te krijgen dat ze daar niks anders kunnen doen dan radicaliseren. Nu hamas aan de macht is, heeft Israël een goede reden om niet meer te onderhandelen met de Palestijnen, en om dus haar eigen plan unilateraal uit te voeren. En ja, dat Israël dan niet de hele westbank gaat ‘teruggeven’, de controle over de grenzen blijft houden, joodse nederzettingen blijft toestaan in de westbank, en op deze manier erg ver verwijderd is van de grenzen van 1967 – dat is dan niet anders. Alles wat ze doen wordt toch goedgekeurd door Amerika, en na een rondje slijmen door Olmert in de Europese hoofdsteden, waarschijnlijk ook door de EU.
Nou ja, wat ik ervan vind kunnen jullie wel raden denk ik.
Ik vind het vooral erg dat de Palestijnen weten dat ze echt helemaal niks kunnen doen. Wat Israël ook beslist, Amerika staat achter hen, en ze is veel en veel sterker dan de Palestijnen. En of er nou wel of niet onderhandeld wordt namens de Palestijnen, volgens de meesten helpt het allemaal niet, zolang de internationale wereld achter Israël blijft staan. Israël houdt zich al zo lang niet aan alle resoluties en verdragen die getekend zijn, niemand die er wat van zegt. Dat vinden de Palestijnen heel erg deprimerend, en ik met hen.
Maar goed. Bekijk de foto’s maar - en nee, het was helemaal niet gevaarlijk.

Ik hoop dat alles ok gaat in Nederland. Pas goed op jullie zelf, tot later weer,

Groetjes
Maaike

O ja, de verkiezingen zijn natuurlijk geweest afgelopen week. Ik ben die dinsdag wel in Jeruzalem geweest, in Mea Shearim, een ultra orthodoxe wijk. Daar zijn de mensen tegen politiek, tegen politieke inmenging in wat zij zien als Gods plan: de joden in het ‘heilige land’. Er was dus een kleine optocht aan de gang om iedereen op te roepen niet te stemmen. Ik heb hier wel een paar foto’s die wel ok zijn, maar nu is er geen plek voor. Dus die komen wie weet nog een andere keer.

• 01 April 2006 - 15:24

Juul:

Hee Maaike, prachtige foto's maak je daar! Je zal wel blij zijn met je camera, goede aanschaf! Net zo fijn als de laptop?? ;-) Liefs Juul

• 02 April 2006 - 17:34

Juliette:

Maaikie, prachtige foto's!! Verander de vlak, en het lijkt wel op de ashura optocht van Hizbollah!!

• 04 April 2006 - 08:21

Thirsa:

wow Maaike, heel mooie foto's! Daar moet je echt wat mee doen!
    Btw, snel weer wat afspreken?
    Groetjes, Thirsa

• 04 April 2006 - 16:50

Min:

he Micky, altijd leuk om weer een avontuur van jou te lezen! Enne, zorg je er voor dat jij ook niet te veel radicaliseert...! Hou ons maar op de hoogte van alle visie's :-)

• 06 April 2006 - 19:36

Liesbet:

Hallo Maaike
    Bedankt voor je boeiende verhalen. Ik ben er op gebrand om het vervolg te lezen. Prachtige foto's ook! Geniet nog veel van al die bijzondere ervaringen...