Internationale vrouwendag
07 Maart 2006 | Nederland, Amsterdam
Mijn eerste bericht op deze website. Ik hoop dat er nog vele volgen.
Ik ben dus in Palestina, en wel in Ramallah, zoals de meesten van jullie al wel gelezen hebben. Ik ga proberen af en toe hier een bericht te plaatsen, met een aantal foto’s. Diegene die wel of geen bericht willen ontvangen als ik wat geplaatst heb, moeten zich van de lijst afhalen, sorry, ik ben zo brutaal geweest om jullie er allemaal op te zetten.
Ramallah.
Omdat het morgen internationale vrouwendag is, was er vandaag een optocht c.q. demonstratie door en voor vrouwen. Vanochtend belde de fotograaf mij om dit te zeggen, zodat ik er heen kon om het mee te maken en om wat foto’s te maken.
Er waren voor deze demonstratie veel vrouwen naar Ramallah gekomen, uit verschillende dorpen en steden op de West Bank. Vanaf het parlementsgebouw (waar ik gister de eerste zitting van de leden onder leiding van Hamas heb gezien, zie wat foto’s) liepen de vrouwen in optocht, door het centrum van de stad, naar een ander overheidsgebouw. Er waren veel spandoeken, vlaggen, megafoons, de vrouwen riepen leuzen en zongen van alles.
Eerst werd de tombe van Arafat bezocht, daarna waren er een aantal toespraken in het regeringsgebouw. De eerste toespraken werden door een aantal vrouwen gegeven, en daarna was de president Mahmoud Abbas (Abu Mazan) aan de beurt. Ik zat helemaal vooraan, dus kon alles goed zien. Hij moest natuurlijk een beetje slijmen bij de vrouwen, omdat hij van Fatah is en Hamas de verkiezingen heeft gewonnen, dus hij beloofde hen een jaarlijkse nationale vrije dag, alleen voor vrouwen, op internationale vrouwendag. Dit werd onder enthousiast geroep ontvangen. De hele sfeer was trouwens enthousiast en vrolijk. Ik kan nog niet alles verstaan in het Arabisch (helaas), maar het meest werd gerefereerd aan de rechten, vrijheid en gelijkheid van vrouwen, in het bijzonder natuurlijk de Palestijnse vrouwen. Op een van de spandoeken stond: nee tegen de oorlog en tegen de bezetting, ja voor de vrijheid en de onafhankelijkheid.
Dus, daar gaat men hier voor. En ik vind het interessant om te zien hoe dat gaat.
Verdere verhalen volgen.
Groeten, Maaike
07 Maart 2006 - 22:52
Jos En Monique Witteveen:
Leuk van je te horen, hoop dat je het daar naar je zin hebt. Doe wel voorzichtig -
08 Maart 2006 - 08:48
Ezzie:
eej zussie.. leuke foto's.. ik hoop dat je het naar je zin hebt daarzo. spreek je snel. liefs kus ezzie -
08 Maart 2006 - 10:25
Nelleke:
He! wat een leuke website, grappig om zo je fotos te zien:-) Liefs Nelleke -
08 Maart 2006 - 11:45
Juul:
Hè, hè, Maaike ook eindelijk een weblog, goed plan. Leuk dat we naast je verhalen ook je foto's kunnen bewonderen. Heel succes en plezier daar! Liefs Juul -
08 Maart 2006 - 20:12
Wendy:
Leuk man, zo'n plek waar je je verhalen kwijt kunt, kun je alvast oefenen voor 'later', als je artikelen voor de Nederlandse kranten gaan schrijven ;-) -
09 Maart 2006 - 10:37
Razan:
Wat een leuke website, en mooie fotos ook .
Ga je gang.. Maaike
liefs kus